Mediere Litigiu

Informatii utile

Recuperare taxa de timbru in instanta
In ultima perioada sunt tot mai multe intrebari privitoare la taxa de timbru. Taxa de timbru pentru solutionarea partajului este consistenta (3% din valoarea bunurilor partajabile). Taxa de timbru se restituie ori de cate ori partile ajung la un Acord prin mediere la mediator.
Solutii in medierea conflictelor
Mediatorul are rolul de a asista persoanele in conflict pentru a putea negocia impreuna o solutie comuna. Astfel, medierea este o negociere asistata. Fiecare persoana participa direct la gasirea solutiei finale.

Contacteaza-ne acum


0720.95.55.95

birou@mediere-litigiu.ro

SuccesiuniCum știm, moștenirea este transmiterea patrimoniului (ansamblu de drepturi și obligații cu conținut patrimonial) unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane fizice în ființă.

Deschiderea succesiunii, așa cum se arată la art. 954 din noul Cod civil, coincide cu momentul producerii decesului persoanei fizice, însă aceasta nu trebuie confundată cu deschiderea procedurii succesorale.

Deschiderea procedurii succesorale, poate fi facută de către orice persoană interesată (care are vocaţie succesorală):
- Prin Mediere;
- prin promovarea unei acțiuni în instanță ;
- pe cale notarială ( cu costuri mai ridicate si cu conditia ca moștenitorii sa se înțelega la toate capitolele ).


Succesiunea prin MEDIEREMedierea este foarte utila pentru rezolvarea succesiunilor cu litigii:

Evita plata unei taxe judiciare suplimentare pentru solutionarea litigiului ( in unele cazuri, platita de mai multi mostenitori), taxa care este raportata la valoarea bunurilor revendicate.

Medierea ofera prilejul ca toti succesorii aflati in litigiu sa se aseze in jurul unei mese si sa dezbata, asistati de mediator, problema mosternirii, iar rezultatul impartirii finale prin mediere ajunge sa fie convenabil tuturor partilor. In plus, totul se petrece discret si confidential, doar in biroul mediatorului. Cu acordul de mediere finalizat, mostenitorii pot parcurge etapele dobandirii dreptului de succesiune ( certificate de mostenitor la notar, hotarari judecatoresti care consfintesc acordul de mediere etc.)

In practica, apar dificultati la impartirea mostenirilor in cateva cazuri:
-partajul masei succesorale
-renuntarea la mostenire a unuia dintre succesori
-impartarteala in timpul vietii
-Partajul voluntar al masei succesorale

Succesorii sunt toti de acord sa isi imparta mostenirea, insa nu cad de acord asupra modului in care sa o faca. Codul civil specifica un mod aritmetic de calcul al drepturilor fiecarui mostenitor, in functie de relatiile de rudenie. De multe ori, exista legaturi ale unora dintre ei fata de unele imobile sau bunuri mostenite, pe care doresc sa le mentina, insa aceasta conduce la unele dezechilibre ale cotelor pe care le-ar prelua din mostenire. Alteori, impartirea fizica a proprietatilor nu se poate face, practic, intre mai multe persoane, asa incat fiecare dintre proprietati sa revina integral unui mostenitor, ceea ce ar pune in dificultate detinerea viitoare a acestor proprietati. Mediatorul poate deveni garantul unei negocieri libere, deschise, intre toti descendentii, care sa ajunga prin mediere la un rezultat echitabil, aplicabil practic, care sa ia in considerare si legaturile fiecaruia, subiective sau practice, cu parti din mostenire.