Mediere Litigiu

Informatii utile

Recuperare taxa de timbru in instanta
In ultima perioada sunt tot mai multe intrebari privitoare la taxa de timbru. Taxa de timbru pentru solutionarea partajului este consistenta (3% din valoarea bunurilor partajabile). Taxa de timbru se restituie ori de cate ori partile ajung la un Acord prin mediere la mediator.
Solutii in medierea conflictelor
Mediatorul are rolul de a asista persoanele in conflict pentru a putea negocia impreuna o solutie comuna. Astfel, medierea este o negociere asistata. Fiecare persoana participa direct la gasirea solutiei finale.

Contacteaza-ne acum


0720.95.55.95

birou@mediere-litigiu.ro

PartajPartajul este modalitatea de a pune capat starii de indiviziune a sotilor cu privire la bunurile comune. Bunurile achizitionate de soti sau numai de unul din ei in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune.

Coproprietatea este de tipul codevalmasiei, adica nici unul dintre soti nu are drept de proprietate asupra unei parti determinate dintr-un anume bun, ci doar un drept de proprietate asupra unei cote parti ideale din ansamblul bunurilor.

Pentru a putea intra in stapanirea de drept a unui bun dobandit in timpul casatoriei, este necesar partajul.

Partajul se poate face prin mediere, prin semnarea unui Acord de mediere, unde partile sunt libere sa imparta bunurile asa cum cred de cuviinta. Acest Acord de mediere il veti depune in instanta, alaturi de alte acte, iar judecatorul, tinand cont de dispozitiile legii, va atribui bunurile in conformitate cu dorinta sotilor exprimata prin Acordul de mediere.

Cererea de partaj este imprescriptibila, conf. art. 669 si urmatoarele din Codul civil, ceea ce inseamna ca oricare dintre coproprietari poate cere oricand iesirea din indiviziune, odata cu divortul sau ulterior acestui moment.

Partajul prin mediere poate fi si partial, pentru restul bunurilor asupra carora exista neintelegeri urmand sa se pronunte instanta de judecata, sau sa semnati un alt Acord de mediere, ulterior.

Daca intre fostii soti s-a realizat un partaj prin intermediul unui Acord de mediere, nici unul dintre ei nu poate cere, ulterior, un alt partaj pentru aceleasi bunuri.